do góry
  • Czas pracy:
    pn-wt-czw 7:00-15:00 śr 7:00-17:00 pt 7:00-13:00
  • ul. Oświęcimska 2
    42-674 Zbrosławice
  • tel.
    (32) 233 70 12
    fax
    (32) 233 71 00
Strona główna Aktualności
26/IV
kategoria:
Aktualności

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bytomiu informuje, że w związku ze zbliżającym się sezonem produkcji i zbioru owoców oraz warzyw należy pamiętać o obowiązkach i wytycznych w odniesieniu do zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej.

Inspekcja wskazuje, że dobrym narzędziem edukacyjnym są wytyczne Komisji Europejskiej z 2017 r., dotyczące ograniczenia ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzegania zasad higieny. Ww. wytyczne mogą służyć jako materiał edukacyjny wskazujący na główne czynniki występowania zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji podstawowej owoców i warzyw. Co więcej dokument ten udziela producentom na poziomie produkcji podstawowej (bez względu na wielkość przedsiębiorstwa) pomocy w poprawnym i jednolitym stosowaniu wymogów dotyczących higieny produkcji i obróbki świeżych owoców i warzyw. Przedmiotowy dokument dostępny jest na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytomiu http://psse.bytom.pl/

Redagował: Maciej Połoński

Klawisze Dostępności

Przejdź do menu głównego:
Alt i 0
Przejdź do treści strony:
Alt i 1
Mapa Witryny:
Alt i 2
Wersja kontrastowa:
Alt i 4
Wyszukiwarka:
prawy Alt i W

Zamiast klawisza Alt możesz użyć H

top baner